18-06-2023

Νεανική Ινομυαλγία

Νεανική Ινομυαλγία

 

νεανική Ινομυαλγία είναι ένα σπάνιο αλγεινό σύνδρομο που προκαλεί διάχυτους πόνους στους νέους και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους, αλλά και τις σχέσεις τους με το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον τους. Όπως και η Ινομυαλγία των ενηλίκων μπορεί να επιδεινωθεί από κατάθλιψη ή/και να οδηγήσει σε κατάθλιψη. 

Ερευνητές στις ΗΠΑ, από την Παιδιατρική Κλινική Kaiser Permanente Fontana χρησιμοποίησαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο με το όνομα SORE  και το εφάρμοσαν όλοι οι παιδίατροι για 5 μήνες σε παιδιά που επισκέπτονταν την παιδιατρική κλινική με αντίστοιχα συμπτώματα. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι σε ποσοστό 93% τα ευρήματα του ερωτηματολογίου αυτού συμφωνούσαν με την διάγνωση του εξειδικευμένου παιδορευματολόγου. Το εύρημα αυτό δείχνει ότι υπάρχει η δυνατότητα για μια έμμεση διάγνωση της νεανικής Ινομυαλγίας (www.sciencedirect.com/science/journal/08915245/28/2J,PediatrHealthCare.2014;28(2):e9-e18). 

Όσον αφορά την θεραπεία η εταιρεία Pfizer σε ανακοίνωση με δελτίο τύπου, έκανε γνωστά τα αρχικά αποτελέσματα μιας μελέτης φάσης IV για τη χρήση της πρεγκαμπαλίνης στη θεραπεία της Ινομυαλγίας σε εφήβους. Οι μελέτες φάσης IV πραγματοποιούνται μετά την έναρξη της κυκλοφορίας κάποιου φαρμάκου, για να εκτιμηθούν η αποτελεσματικότητά του σε διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών και οι πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με τη μακροχρόνια χρήση του, και πολλές φορές αποτελούν υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών που τους επιβάλλεται από τις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές.  

Στις ΗΠΑ η πρεγκαμπαλίνη έχει ως τώρα πάρει έγκριση για τέσσερα σύνδρομα πόνου: τον νευροπαθητικό πόνο που σχετίζεται με την διαβητική περιφερική νευροπάθεια, τη μεθερπητική νευραλγία, τον νευροπαθητικό πόνο που σχετίζεται με κακώσεις του νωτιαίου μυελού και την Ινομυαλγία.  Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του φαρμάκου σε παιδιατρικό πληθυσμό δεν έχει ακόμα μελετηθεί. 

Σε πολυκεντρική μελέτη φάσης IV, διαρκείας 15 εβδομάδων, μελετήθηκε η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της πρεγκαμπαλίνης σε 107 ασθενείς, ηλικίας 12-17 ετών, από διάφορα κέντρα στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία. Οι ασθενείς ελάμβαναν πρεγκαμπαλίνη δις ημερησίως, ξεκινώντας από 75 mg την ημέρα. Τις πρώτες 3 εβδομάδες γινόταν προσαρμογή και τιτλοποίηση της δόσης ανάλογα με την αποτελεσματικότητα και την ανοχή. Η τελική δόση των 75, 150, 300 ή 450 mg ημερησίως παρέμενε σταθερή για τις υπόλοιπες 12 εβδομάδες της μελέτης.  

Οι ερευνητές βρήκαν ότι δεν προέκυψε στατιστικά σημαντική διαφορά στη βελτίωση του πόνου στην ομάδα των ασθενών σε πρεγκαμπαλίνη σε σχέση με την ομάδα του placebo. Συγκεκριμένα, η ελάττωση του πόνου ήταν 1.60 βαθμοί στην ομάδα της πρεγκαμπαλίνης σε σχέση με την αρχική βαθμολογία, έναντι 0.94 για την ομάδα του placebo (P=0.121). Οι συνήθεις παρενέργειες από τη χρήση της πρεγκαμπαλίνης περιλάμβαναν ζάλη, ναυτία, κεφαλαλγία, αύξηση βάρους και αίσθημα κόπωσης. Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων (News Release Based on a press release from PfizerBusiness WireMarch 12, 2015).