18-06-2023

Ινομυαλγία, Νεότερα άρθρα

Ιανουάριος 2024. Ινομυαλγία και αντιβιοτικά. 

Βίοι αντίθετοι και συγκρουόμενοι!!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην διάγνωση, στην διαφοροδιάγνωση και στην θεραπεία της Ινομυαλγίας, ακόμη και σήμερα (Φεβρουάριος 2024) είναι ότι κανένας δεν είναι σίγουρος για κανέναν από τους παραπάνω παράγοντες, μέχρι του σημείου το ένα τρίτο των ασθενών να νομίζουν ότι τους κοροϊδεύουμε. Κάθε τόσο δημοσιεύεται μια μελέτη που προσπαθεί να λύσει αυτούς τους γρίφους αλλά δυστυχώς σπάνια επιβεβαιώνεται από άλλες που ακολουθούν.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μία μελέτη περιπτωσιολογικού ελέγχου χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά αρχεία υγείας που συλλέχθηκαν στο ClinicalPracticeResearchDatalink (CPRD) του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Για κάθε περίπτωση διαγνωσμένης Ινομυαλγίας, βρέθηκαν τρεις μάρτυρες με τα ίδια δημογραφικά χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλο και ιατρικοί χειρισμοί). Η μόνη διαφορά τους ήταν ο αριθμός και ο χρόνος συνταγογράφησης αντιβιοτικών κατά τα προηγούμενα έτη. Οι ερευνητές προσπάθησαν να αποκλείσουν όλους τους πιθανούς παράγοντες που θα επηρέαζαν το αποτέλεσμα.

Συνολικά εντοπίστηκαν 44.674 περιπτώσεις ι\Ινομυαλγίας μαζί με 133.513 μάρτυρες. Μετά την στατιστική ανάλυση των περιπτώσεων βρέθηκε ότι οι ασθενείς  με τον μεγαλύτερο αριθμό συνταγών αντιβιοτικών και εκείνο με τη μεγαλύτερη έκθεση σε αυτά είχε υπερτριπλάσια αύξηση στις διαγνώσεις Ινομυαλγίας. Ορισμένα μάλιστα αντιβιοτικά, όπως π.χ. οι τετρακυκλίνες και η μετροδιναζόλη, αύξαναν πολύ περισσότερο τον κίνδυνο για την εκδήλωση Ινομυαλγίας από άλλα.

 

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι τα αντιβιοτικά, ίσως γιατί επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου με αποτέλεσμα την κακή λειτουργία του, που όπως έχει ήδη αποδειχτεί από μία άλλη μελέτη την οποία έχουμε δημοσιεύσει παλαιότερα τον ιστότοπο www.myoskeletiko.com επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου (DOI: 10.1002/ejp.2239).

 

Οκτώβριος 2023. Ινομυαλγία.  8 απαντήσεις σε χρόνιες καυτές ερωτήσεις!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, 

Η Ινομυαλγία είναι μία τρομερά ενοχλητική πάθηση που εκδηλώνεται με συνεχείς διάχυτες μυαλγίες, αρθραλγίες και έντονο αίσθημα κόπωσης. Στις ΗΠΑ πάσχει περίπου το 4% του πληθυσμού. Στην Ελλάδα πρέπει να πάσχουν γύρω στα 300.000 άτομα. Καθημερινά οι ασθενείς αυτοί έχουν χιλιάδες ερωτήματα, λογικά αλλά και παράλογα.  Ο Ιστότοπος www.xroniosponos.gr απομόνωσε 8 συχνές και καυτές ερωτήσεις  και προσπάθησε να δώσει κάποιες απαντήσεις στηριζόμενος στην διεθνή βιβλιογραφία μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

Εάν κάποιοι από τους αναγνώστες έχουν και κάποιες άλλες ερωτήσεις, ας τις θέσουν στο emailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">myoskeletiko@gmail.com και θα προσπαθήσουμε να τους απαντήσουμε.

 

1.             Ποια είναι οι πιο νέες θεραπείες για την Ινομυαλγία (Οκτώβριος 2003);;;    

Οι πιο σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες όλων των Διεθνών Ενώσεων που ασχολούνται με την Ινομυαλγία είναι: α) Τεχνικές νου-σώματος: Αυτές περιλαμβάνουν Βιοανάδραση, ύπνωση και γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και γυμναστικές ασκήσεις. Τα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν τη χρήση αυτών των τεχνικών, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος μιας διεπιστημονικής προσέγγισης στη θεραπεία (https://www.dvcstem.com › post › new-treatments-fo). Εάν αυτές εφαρμοσθούν σωστά και αποτύχουν τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα κάποια φάρμακα όπως η ντουλοξετίνη, η μιλνασιπράνη, η πρεγκαμπαλίνη και η αμιτρυπτιλίνη που θεωρούνται δυνητικά αποτελεσματικά φάρμακα για την ινομυαλγία.

2.             Πόσο κοντά είμαστε σε μια λυσιτελή θεραπεία για ινομυαλγία;

Δεν υπάρχει λυσιτελής θεραπεία για ινομυαλγία μέχρι σήμερα (Οκτώβριος 2023), αλλά η νόσος μπορεί να παρουσιάσει ύφεση για εβδομάδες ή ακόμα και χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις. Παρόλο που η ινομυαλγία θεωρείται μια χρόνια κατάσταση που ποτέ δεν εξαφανίζεται εντελώς, οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν διακυμάνσεις στα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου (https://www.healthline.com   healthdoes-fibromyalgia)

 

3.             Είναι η ινομυαλγία αυτοάνοση πάθηση (Οκτώβριος 2023);;;

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι, ανεξάρτητα με τις ομοιότητες που παρουσιάζει κλινικά με άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, η ινομυαλγία φέρει και ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που σχετίζονται με την αυτοανοσία, όπως  Αυτοαντισώματα: Τα αυτοαντισώματα anti 68/48 kDa και anti 45 kDa βρέθηκαν στο 15,6% και 37,1% των ασθενών με ινομυαλγία, αντίστοιχα (neuragenex.com. https://neuragenex.comisfibromyalgiaautoimmunε disease;;;).

4. Ποιες ασθένειες ομοιάζουν με την ινομυαλγία:::

Αρκετές ρευματικές παθήσεις μπορούν να μιμηθούν την ινομυαλγία. Αυτές περιλαμβάνουν την Οροαρνητική Ρευματοειδή αρθρίτιδα, την  Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, την νόσο του Lyme, την Ρευματική πολυμυαλγία, τον Ερυθηματώδη Λύκο και άλλες. Όλες έχουν συμπτώματα διάχυτου πόνου μαζί με συμμετοχή των αρθρώσεων και των μυών. Οι περισσότερες από αυτές είναι καθαρά ανοσολογικές παθήσεις (https://www.news-medical.net › health › Common-Condi).

5. Ποια είναι οι βασικές αιτίες της ινομυαλγίας;;;

Α)  Γενετική. Επειδή η ινομυαλγία τείνει να συμβαίνει σε οικογένειες, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις που μπορεί να  κάνουν κάποιον πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη της διαταραχής.

Β) Πολλές άλλες όμως θεωρούνται πιο πιθανές και φαίνεται να εκδηλώνουν ή να επιδεινώνουν την ινομυαλγία. Μια λοίμωξη, ιδιαίτερα μετά από ιούς (όπως το COVID 19), μια σοβαρή εγχείρηση, ένα έντονο συναισθηματικό πρόβλημα και πολλά άλλα έχουν συζητηθεί σαν πιθανά αίτια (www.nhs.uk. https://www.nhs.uk conditionsfibromyalgiacauses, https://www.mayoclinic.org syc-20354780).

  6. Παίρνουν γιατροί και ασθενείς την Ινομυαλγία σοβαρά;;;

Μελέτες δείχνουν ότι όταν οι ασθενείς επισκέπτονται έναν γιατροί α) Το 30,5% αισθάνονται ότι ο γιατρός ή τους αντιμετωπίζει επιπόλαια ή καθόλου και 2) Το 46% δεν πιστεύουν ότι το πρόβλημα τους έχει γίνει πλήρως κατανοητό ή έχει τεθεί η σωστή διάγνωση (https://www.health.com conditionfibromyalgiawh).

7. Μήπως όσο μεγαλώνουν οι Ινομυαλγικοί η νόσος τους βελτιώνεται;;;

    Η απάντηση είναι: Δεν γνωρίζουμε, πάντως μια μελέτη του 2002 η οποία όμως δεν επαληθεύτηκε από άλλες κατέληξε ότι πράγματι η Ινομυαλγία βελτιώνεται με την ηλικία Στην διεθνή βιβλιογραφία αυτή η άποψη εξακολουθεί να ισχύει (https://www.healthline.com › health › fibromyalgia-age-r..)

 

8. Υπάρχει κάποια ειδική εργαστηριακή εξέταση που επιβεβαιώνει την Ινομυαλγία;;;

Δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να αποκλείσουν την διάγνωση της ινομυαλγίας (Οκτώβριος 2023) . Αλλά μπορεί να κάνετε εργαστηριακές εξετάσεις για να αποκλείσετε άλλες ασθένειες που ομοιάζουν με αυτή. Οι εξετάσεις μπορούν να δείξουν ότι έχετε κάποια άλλη ασθένεια αλλά δεν μπορούν να αποκλείσουν την ινομυαλγία διότι αυτή μπορεί να συνυπάρχει μαζί με άλλες ρευματικές παθήσεις, όπως π.χ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα (https://www.cham.org › HealthwiseArticle)

 

 

Συμπέρασμα: Η Ινομυαλγία αποτελεί ακόμη και σήμερα μία περίεργη νόσος που οφείλεται σε διάφορες ακαθόριστες σωματικές και ψυχολογικές παθήσεις. Ο γιατρός πρέπει να είναι σαφής και να εξηγήσει στον ασθενή του ότι η νόσος είναι ενοχλητική και για να βελτιωθεί θέλει άμεση, επίμονη και χρόνια προσπάθεια του ασθενούς. Με τα μέχρι σήμερα ερευνητικά δεδομένα δεν καταλήγει ποτέ σε παράλυση ή άλλη σοβαρή και κρίσιμη ανεπάρκεια για την κινητικότητα ή την διάρκεια της ζωής του ασθενούς.

 

Ινομυαλγία Διάφορα παλαιότερα

                                                   

Ερωτήσεις για ειδικούς και μη. 

 

Α. Ποια βιοχημική διαταραχή θεωρείται ότι ερμηνεύει καλύτερα στην Ινομυαλγία; 

1. Χαμηλά επίπεδα ουσίας Ρ.

2. Αυξημένα επίπεδα τριφωσφορικής αδενοσίνης.

3. Χαμηλά επίπεδα Σεροτονίνης.

4. Υψηλά επίπεδα IGF-1. 

Β. Ποιο αίτιο θεωρείται πιο συχνό στην Ινομυαλγία; 

1. Οι τοξίνες του περιβάλλοντος.

2. Ένας τυχαίος τραυματισμός.

3. Η κληρονομικότητα.

4. Το ανδρικό φύλο.  

Γ. Ποια είναι η εξέταση που όταν είναι θετική αποκλείει την Ινομυαλγία; 

1. ΤΚΕ

2. RaTest

3. ANA

4. Όλες οι παραπάνω.  

Δ. Ποια από τις παρακάτω θεραπείες δεν φαίνεται να έχει δράση στην Ινομυαλγία. 

1. Ειδική διατροφή.

2. Ειδικά φάρμακα.

3. Ήπια φυσικοθεραπεία. 

 Απαντήσεις = Α3, Β3, Γ4, Δ1

 

Ερωτήσεις για ειδικούς και μη (Σ. Νίκας, Ρευματολόγος) 

 

1) Η κόπωση είναι διάρκειας : 

Α) 3 μηνών

Β) 6 μηνών 

Γ) 12 μηνών  

2) Χαρακτηριστικά η κόπωση  

Α) είναι η ίδια όλο το 24ωρο

Β) επιδεινώνεται μετά από άσκηση 

Γ) επιδεινώνεται με την ανάπαυση  

3) Στην αιτιοπαθογένεια εμπλέκονται κυρίως: 

Α) λοιμώδεις καταστάσεις (π.χ. αυξημένα αντισώματα έναντι κυρίως EBV) 

Β) ψυχολογικοί παράγοντες (π.χ. κατάθλιψη) 

Γ) ανοσολογικοί παράγοντες (π.χ. μείωση ΝΚ κυττάρων)  

4) Γνωσιακές διαταραχές 

Α) συνοδεύουν το νόσημα, κάτι που το διαφοροποιεί από την ινομυαλγία

Β) δεν είναι χαρακτηριστικό του νοσήματος 

5) Αφού αποκλεισθούν άλλα αίτια, η διάγνωση γίνεται:  

Α) εμπειρικά, από το ιστορικό

Β) βάση διαγνωστικών κριτηρίων

Γ) με το συνδυασμό κλινικής εικόνας και εργαστηριακών εξετάσεων (αιματολογικά ευρήματα, MRI)  

6) Βασικό μέρος της θεραπείας αποτελούν: 

Α) αντικαταθλιπτικά 

Β) αντι-ιικά σε συνδυασμό με βιταμίνες 

Γ) σε κάποιες περιπτώσεις,  Doxycycline

Δ) CBT & GET (cognitive-behavioral therapy & graded exercise therapy) 

Ε) Γ & Δ 

ΣΤ) όλα τα παραπάνω  

7) Πορεία νόσου  

Α) Διαδράμει σε σταθερή βάση

Β) υφέσεις & εξάρσεις αλλά οι περισσότεροι ασθενείς θα βελτιωθούν σε κάποιο βαθμό στη διάρκεια του χρόνου 

Γ) συνεχώς επιδεινούμενη μορφή   

Σωστές απαντήσεις :

1. Β,  2. Β,  3. Α,  4.Α,  5.Β,  6.Ε , 7Β  

 

Βιβλιογραφία  

Chronic Fatigue Syndrome. Burke A Cunha, MD; Chief Editor: Michael Stuart Bronze, et al. Medscape Rheumatology. Updated: Feb 19, 2015. http://emedicine.medscape.com/article/235980-overview

Castell BD, Kazantzis N, Moss-Morris RE. Cognitive behavioral therapy and graded exercise for chronic fatigue syndrome: a meta-analysis. Clin Psychol Sci Pract. 2011;18:311-324.

Larun L, Brurberg KG, Odgaard-Jensen J, Price JR. Exercise therapy for chronic fatigue syndrome. Cochrane Database Syst Rev. 2015;2:CD003200