15-12-2023

Οστεοαρθρίτιδα και Χοληστερίνη. Οι στατίνες στον πόνο της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Περίεργα ευρήματα. Μανούσος Ε. Πενταράκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Οστεοαρθρίτιδα και Χοληστερίνη. Οι στατίνες στον πόνο της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Περίεργα ευρήματα.

 Μανούσος Ε. Πενταράκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">manpent@yahoo.com)

 

 Οι στατίνες είναι κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με υπερχοληστερολαιμία και καρδιαγγειακό ιστορικό. Η δράση τους σχετίζεται με την αναστολή του ηπατικού ενζύμου HMG-CoA αναγωγάση, που εμπλέκεται στην παραγωγή της χοληστερόλης. Το μεγαλύτερο όφελος αυτών των φαρμάκων είναι ότι μειώνουν την LDL χοληστερίνη κατά 20-60%. Μπορούν επίσης να αυξήσουν την HDL χοληστερίνη από 2% έως10%, αλλά δεν είναι σαφές πόσο ωφελεί την υγεία αυτή η αύξηση της HDL. 

Οι στατίνες περιλαμβάνουν τις εξής δραστικές ουσίες: ατορβαστατίνη, φλουβαστατίνη, λοβαστατίνη, πιταβαστατίνη, πραβαστατίνη, ροσουβαστατίνη και συμβαστατίνη. 

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ArthritisCareRes. με 4448 συμμετέχοντες με πόνο στο γόνατο το τελευταίο έτος μελέτησε την επίδραση των στατινών μετά από 4 ή 5 έτη χορήγησής τους. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, στην 4ετία η χρήση των στατινών δεν είχε επίδραση στην εμφάνιση οστεοαρθριτικού πόνου στο γόνατο. Στην 5ετία όμως διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των ασθενών που ελάμβαναν στατίνες είχε μειωμένο ποσοστό εμφάνισης πόνου [σχετικός κίνδυνος (RR), 0.91; 95% CI, 0.83-0.997; P =.04 σε πλήρως προσαρμοσμένο μοντέλο RR, 0.90; 95% CI, 0.82-0.993; P =.03] και κυρίως όσοι ελάμβαναν ατορβαστατίνη (RR, 0.95; 95% CI, 0.91-0.996; P =.03). Αντίθετα αποτελέσματα είχαν οι ασθενείς που ελάμβαναν ροσουβαστατίνη, με αυξημένο τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθριτικού πόνου (ArthritisCareRes. doi: 10.1002/acr.23735).