13-04-2015

Η μετάδοση του πόνου από τον ΝΜ στον εγκέφαλο (Τransmission ΙΙ) και αναγνώρισή του (Perception). Σεπτέμβριος 2018

Η μετάδοση του πόνου από τον ΝΜ στον εγκέφαλο (Τransmission ΙΙ)
και αναγνώρισή του (Perception).
Σεπτέμβριος 2018
 
 
Το ερέθισμα του πόνου με την μορφή του ηλεκτρικού ερεθίσματος ακολουθεί την νωτιοθαλαμική οδό στα πλάγια του ΝΜ και φθάνει στον θάλαμο του εγκεφάλου και από εκεί μεταφέρεται στην φαιά ουσία όπου γίνεται η συνειδητοποίηση του πόνου (perception), αναγνωρίζεται το αίτιο και φυσικά υπάρχει και η συναισθηματική αντίδραση.
O Θάλαμος ευρίσκεται στην περιοχή του προσθίου εγκεφάλου (forebrain), μεταξύ του μεσεγκεφάλου και του φλοιού και αποτελείται από δύο ωοειδείς συμμετρικούς σχηματισμούς φαιάς ουσίας. Τα νευρικά κύτταρα που αφορούν την αφή, τον πόνο και την θερμοκρασία, ευρίσκονται στον οπίσθιο κοιλιακό πυρήνα του και αποτελούν τον τριτογενή νευρώνα. Οι δενδρίτες των νευρώνων αυτών συνδέονται με τους νευράξονες των νευρικών κυττάρων που ευρίσκονται στο οπίσθιο κέρας του νωτιαίου μυελού, ενώ οι νευράξονες τους διασπείρονται σε διάφορους άλλους σχηματισμούς του εγκεφάλου και στην σωματοαισθητική περιοχή του βρεγματικού λοβού.
 
Η κεντρομόλος οδός του σωματοαισθητικού συστήματος καταλήγει στην οπισθοκεντρική έλικα του βρεγματικού λοβού στις περιοχές Βrodmann, δημιουργώντας το σωματοαισθητικό ανθρωπάριο (homunculus). Το τελευταίο αποτελεί μια εικονογραφική καταγραφή του ανθρώπινου σώματος από πλευράς αισθητηρίων στην επιφάνεια του βρεγματικού λοβού, με τις περιοχές των παλαμών, πελμάτων, χειλέων, γλώσσης, γεννητικών οργάνων να καταλαμβάνουν σημαντική περιοχή του εγκεφάλου μια και περιέχουν τις περισσότερες αισθητικές απολήξεις. Μπορεί να πει κανείς ότι το ανθρωπάριο μας δίνει μια ιδέα πως ο εγκέφαλος βλέπει τον άνθρωπο από πλευράς αισθητηρίων (Saladin and Kenneth,  2007). 
 
Ετσι τα ερεθίσματα του πόνου φθάνουν είτε άμεσα είτε έμμεσα με διανευρώνες, στη φαιά ουσία του εγκεφάλου, όπου γίνεται η αναγνώριση του ερεθίσματος του πόνου, το είδος του, η έντασή του, η διάρκειά του, η χροιά του και φυσικά και η επένδυσή του με συναισθηματική αντίδραση  όπως π.χ. θυμός, φόβος, χρησιμοποίηση άσεμνων λέξεων κ.λπ. (Γεωργιάδης Ε., 7-3-2016, Typing point, www.myoskeletiko.com).
 
Από το βιβλίο "Χρόνιος Πόνος" του Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδη, Σεπτέμβριος 2016
 
1-6-2023:Νέα και εντυπωσιακά ευρήματα για την νευροφυσιολογία του χρόνιου πόνου 
 
Αποδείχθηκε για πρώτη φορά με την χρήση ειδικών εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο ότι σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου τα ηλεκτρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο πολλαπλασιάζονται εντυπωσιακά με αποτέλεσμα η έκχυση νευροδιαβιβαστών να είναι συνεχής, υπερβολική και χρόνια και να εκφράζεται κλινικά σαν χρόνιος πόνος. Ισως αυτός είναι και ο σωστός τρόπος για την νευροφυσιολογική διερεύνηση των αναλγητικών φαρμάκων
(DOI https://doi.org/10.1038/s41593-023-01338-z).