13-08-2023

Λέγεται ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας! Εσείς τι λέτε ;;; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος

Λέγεται ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας!

Εσείς τι λέτε ;;; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος

 

Κάποιοι λένε ότι ο William James ο οποίος θεωρείται και πατέρας της Αμερικανικής Ψυχολογίας, είχε πει και γράψει, στο τέλος του 19ου αιώνα, ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί καθημερινά μόνο το 10% του εγκεφάλου του για να επιζήσει και να επικοινωνήσει με το φυσικό ή κοινωνικό περιβάλλον του. Πολλοί από εμάς βλέποντας καθημερινά τα νέα από τα ΜΜΕ, πιστεύουμε ότι ο James ήταν υπερβολικός, διότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούν καθόλου τον εγκέφαλο τους και απλώς επιζούν, όπως οι μέδουσες, αλλά αυτές δικαιολογούνται διότι δεν έχουν φυσιολογικά εγκέφαλο, Παρόλα αυτά φαίνεται ότι ο James αλλά και άλλοι είχαν πει απλώς ότι ο μέσος άνθρωπος βελτιώνει μόνο κατά 10% τις γνωστικές του δυνατότητες κατά την διάρκεια της ζωής του και αυτό μάλλον είναι αλήθεια, ιδιαίτερα για την εποχή που αυτό γράφτηκε. Ο σύγχρονος άνθρωπος και ιδιαίτερα οι γενιές που έρχονται, με τις δυνατότητες επικοινωνίας και μάθησης που τους προσφέρονται καθημερινά, έχουν την δυνατότητα να βελτιωθούν σε ποσοστό κατά πολύ περισσότερο. Δυστυχώς το ποσοστό αυτών που προσπαθούν για να το επιτύχουν είναι ακόμη συγκριτικά ιδιαίτερα μικρό (https://projects.iq.harvard.edu/evolutionaryneurosciencelab/lab-personne).

Από επιστημονικής πλευράς όσοι υποστηρίζουν την λανθασμένη ερμηνεία της άποψης του James έχουν λάθος για αρκετούς λόγους:

1) Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί το 30% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας στον οργανισμό για όλες τις συνειδητές και ασυνείδητες (αναπνοή κ.ά.) λειτουργίες του σώματος. Για να του έχει παραχωρηθεί από την φύση αυτό το πλεονέκτημα, πάει να πει ότι η συμμετοχή του σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες είναι σημαντική και αναγκαία

2) Για τους σύγχρονους ερευνητές  ο εγκέφαλος λειτουργεί σε ποσοστό 100% συνεχώς, όπως δείχνουν οι λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες και εάν κάποιου ο εγκέφαλος λειτουργεί σε μικρότερο ποσοστό, αυτό το άτομο συνήθως είναι συνδεδεμένο με αναπνευστήρα στην ΜΕΘ. Είναι πλέον τεκμηριωμένη γνώση ότι οι νευρώνες πρέπει να είναι ενεργοποιημένοι συνεχώς, σε κάποιο βασικό επίπεδο, για να παραμένουν υγιείς (https://centerforbrainhealth.org/people/julie-fratantoni-phd-ccc-slp).

3) Σύμφωνα με τα σύγχρονα νευροφυσιολογικά ευρήματα η έννοια της χρησιμοποίησης του εγκεφάλου κατά 10% είναι πλήρως λανθασμένη και από κλινικοεργαστηριακής πλευράς. Πράγματι μετά από κάποιο τραυματισμό του εγκεφάλου, κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή μετά εγχείρηση για όγκο, μερικοί άνθρωποι όταν λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να καλύψουν την ανεπάρκεια  της περιοχής που έπαψε να λειτουργεί με την παρέμβαση άλλων περιοχών του εγκεφάλου που αναλαμβάνουν την σχετική λειτουργία. Σχετικά πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ο εγκέφαλος έχει εντυπωσιακή πλαστικότητα δηλαδή μπορεί να επανακαλωδιωθεί. Ένα απλό παράδειγμα είναι ο νευροπαθητικός πόνος που προκύπτει μετά από τομή του δέρματος. Τα κατεστραμμένα νεύρα παράγουν νέες παραφυάδες και προοδευτικά η προηγούμενη αισθητικότητα καλύπτεται κατά μεγάλο μέρος. Σε ένα μάλιστα μικρό ποσοστό των ανθρώπων η δημιουργία των νέων αισθητικών απολήξεων είναι τόσο έντονη ώστε η ανεπάρκεια υπερκαλύπτεται και το σημείο της τομής γίνεται υπερευαίσθητο και παρουσιάζει χρόνιο πόνο. Πολλοί εξηγούν με αυτό τον τρόπο το σύνδρομο της αποτυχημένης χειρουργικής επέμβασης (Surgery-Failed-Back-syndrome) ιδιαίτερα στην χρόνια οσφυαλγία (https://www.livescience.com/22665-nervous-system.html).

Συμπερασματικά η άποψη ότι από τον εγκέφαλο μας χρησιμοποιούμε μόνο το 10% των δυνατοτήτων του είναι σωστή και επιβεβαιώνεται καθημερινά διαβάζοντας τα εγχώρια και διεθνή νέα στο Ιντερνετ, όλα τα άλλα είναι απλώς επιστημονικές δικαιολογίες. Είναι αδύνατον άνθρωποι που χρησιμοποιούν το 100% του εγκεφάλου τους να κάνουν τέτοιες ανοησίες!!! Ο Αϊνστάιν είχε πει: Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες.