01-04-2023

Ποιος πονάει περισσότερο; Μια γυναίκα ή ένας άνδρας;

Ποιος πονάει περισσότερο, μια γυναίκα ή ένας άνδρας;;;

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko.gmail.com).

 

Το γυναικείο φύλο έχει επανειλημμένα  ενοχοποιηθεί για μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο. Αρκετές μετα-αναλύσεις δεν επιβεβαιώνουν πλήρως αυτή την αντίληψη και πολλοί πιστεύουν ότι η άποψη της υπερευαισθησίας των γυναικών στον πόνο στηρίζεται περισσότερο σε ψυχολογικά και κοινωνικά κριτήρια και όχι σε πραγματικές σωματικές διαφορές. Παρόλα αυτά ειδικές μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερους υποδοχείς ενδορφινών ή ότι τα οιστρογόνα αυξάνουν την ευαισθησία στον πόνο κ.ά.

Για κάποιους οι γυναίκες πονάνε περισσότερο από τους άνδρες, διότι αφενός έχουν περισσότερους αλγαισθητικούς υποδοχείς στο δέρμα, π.χ. στο δέρμα του προσώπου τους βρέθηκε ότι διαθέτουν ανά cm2 34 αλγο-υποδοχείς έναντι 17 των ανδρών (www.sciencedaily.com/releases/2005/10/051025073319.htm) και αφετέρου φαίνεται ότι οι ορμόνες του φύλου επηρεάζουν τον πόνο. Πιστεύεται ότι τα οιστρογόνα αποκλείουν τις νευροκατασταλτικές ουσίες στις συνάψεις ενώ τα ανδρόγονα και ιδιαίτερα η τεστοστερόνη αποκλείουν τις νευροδιεγερτικές ουσίες (DennisC. 2005, https://doi.org/10.1038/news050822-6). Γι αυτούς τους λόγους αρκετοί ερευνητές αποκλείουν τις νέες γυναίκες από τις διπλές τυφλές μελέτες για τον πόνο, διότι οι διακυμάνσεις των οιστρογόνων τους είναι τόσο έντονες κατά την διάρκεια της μελέτης ώστε να επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα του πόνου με αποτέλεσμα στην τελική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων να χάνεται η αξιοπιστία τους (AmirC., etal. 2022, doi: 10.1016/j.jpain.2022.01.011). Λέγεται ακόμη ότι  μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πρέπει να πονούν περισσότερο από τις προεμμηνοπαυσιακές, διότι τα οιστρογόνα έχουν την δυνατότητα να καταστέλλουν την φλεγμονή, άρα όλες οι φλεγμονώδεις εξάρσεις της οστεοαρθρίτιδας, οι οποίες είναι συνηθισμένες σε αυτές τις ηλικίες, πονούν περισσότερο από αυτές που εκδηλώνονται είτε στους συνομήλικους τους άνδρες, είτε στις νεαρές γυναίκες (https://www.prolianceorthopedicassociates.com/news/the-link-between-menopause-and-joint-pain).

Είναι αλήθεια ότι οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος οι οποίες προκαλούν χρόνιο πόνο και δυσλειτουργικότητα, προσβάλλουν πολύ περισσότερο τις γυναίκες. Είναι γνωστό ακόμη ότι η συχνότητα των παθήσεων οι οποίες συνδυάζουν ένα ψυχολογικό υπόστρωμα με κλινικά αλγεινά ευρήματα, όπως π.χ. η ινομυαλγία, οι κεφαλαλγίες, το ευερέθιστο έντερο κ.ά. είναι μεγαλύτερη στο γυναικείο φύλο. Πιστεύω ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο ευρημάτων, έχει σαν αποτέλεσμα οι γυναίκες να αναζητούν συχνότερα ιατρική βοήθεια σε θέματα πόνου και όχι εξαιτίας κάποιου σαφούς  παθογενετικού προβλήματος το οποίο αφορά το φύλο