12-11-2013

H παραισθητική νωταλγία και άλλες παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης.

H παραισθητική νωταλγία (Notalgia paresthetica) και άλλες παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης. 
 
 
H παραισθητική νωταλγία (Notalgia paresthetica) 
 
Πρόκειται για ένα σύνδρομο που συνδυάζει επίμονο κνησμό ή και πόνο σε μια σχετικά μικρή περιοχή στην ράχη συνήθως κάτω από την μία ή την άλλη ωμοπλάτη και συνοδεύεται από ασαφώς περιγεγραμμένη υπέρχρωση του δέρματος. Σπανία μπορεί η συγκεκριμένη περιοχή να παρουσιάζει και συμπτώματα υπεραλγίας ή και δυσαισθησίες.
 
Είναι μια χρόνια κατάσταση που εκδηλώνεται με εξάρσεις και υφέσεις και τελικά μειώνει σε σημαντικό βαθμό της ποιότητα ζωής των πασχόντων. Ο επιπολασμός της είναι άγνωστος αν και θεωρείται από πολλούς μια σχετικά συχνή κατάσταση. Δεν έχει κάποια προτίμηση όσον αφορά την φυλή ή το φύλο και προσβάλλει ενήλικα άτομα ηλικίας 40 έως 80 ετών.
 
Το αίτιο είναι άγνωστο, παρόλο που οι ασθενείς που παρουσιάζουν το σύνδρομο έχουν εκσεσημασμένες εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην περιοχή των αυχενικών ή ανωτέρων θωρακικών σπονδύλων (Θ2-Θ6). Η άποψη που επικρατεί, όσον αφορά την παθοφυσιολογία του, είναι ότι ο πόνος ή ο κνησμός προέρχεται από κάποια πίεση του νωτιαίου νεύρου που νευρώνει το αντίστοιχο δερμοτόμιο (Savk O.and Savk E. 2005).
 
Σαν θεραπεία συνήθως χορηγούνται αναισθητικές, κορτικοστεροειδείς αλοιφές ή τοπική καψαϊκίνη. Η διαδερμική ηλεκτρική διέγερση των νεύρων (ΤΕΝS) και η ηλεκτρική διέγερση των μυών (EMS) θεωρείται ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν θεραπεύσει ή βελτιώσει το σύνδρομο. Σε επίμονες περιπτώσεις έχει εφαρμοσθεί θεραπεία με botox ή διηθήσεις των αντιστοίχων νευρικών στελεχών με κορτιζόνη ή αναισθητικό.
 
 
Σύνδρομο  Bertolloti και σύνδρομο Baastrup
 
Πρόκειται για σχετικά σπάνια σύνδρομα χρόνιας οσφυαλγίας με πιθανές ισχιαλγικές αντανακλάσεις, που οφείλονται το μεν πρώτο σε υπερβολική ανάπτυξη της μιας ή και των δύο εγκαρσίων αποφύσεων του 5ου οσφυϊκού σπονδύλου που εφάπτονται στο ιερό ή/και το λαγόνιο οστούν, το δε δεύτερο σε υπερβολική ανάτπυξη των ακανθωδών αποφύσεων Ο4 και Ο5 συνήθως σπονδύλων και την συνεχή και φθοροποιό επαφή τους. Τα ενοχλήματα για το Bertolloti εμφανίζονται σε νεαρούς ενήλικες (4-8%), ενώ για το Baastrup σε ηλικιωμένους..
 
Η ερμηνεία του πόνου για το Bertolloti έχει πολλές αιτιολογίες. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν και σκολίωση. Ο πόνος συνήθως προέρχεται: α) από την καταπόνηση της αντίστοιχης οπισθίας αποφυσιακής άρθρωσης του Ο5, β) από τον ανώτερο ή κατώτερο μεσοσπονύλιο δίσκο που δεν κινείται σωστά και σύντομα εκφυλίζεται και γ) από την ανάπτυξη οστεοφύτων με στένωση του σύστοιχου μεσοπονδυλίου τρήματος, οπότε η οσφυαλγία ενισχύεται με ισχιαλγικές περιοδικές ενοχλήσεις. To σύνδρομο Baastrup συνδυάζεται με λόρδωση. Η διάγνωση στηρίζεται στην απλή α/α της σπονδυλικής στήλης. Σπάνια θα χρειασθεί μαγνητική τομογραφία. Η θεραπεία πρέπει να καθορίζεται ανάλογα με τα ενοχλήματα (Anuj Jain et al. 2013, Filippiadis D., et al. 2015).