15-05-2018

Υπάρχει διαφορά στην αποτελεσματικότητα και την ανοχή εάν η χορήγηση της κορτιζόνης γίνεται κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Υπάρχει διαφορά στην αποτελεσματικότητα και την ανοχή εάν η χορήγηση της κορτιζόνης γίνεται κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα;
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
 
 
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκυο (St. Luke’s International University, Tokyo, Japan), μελέτησαν για 10 περίπου χρόνια 138 ασθενείς με Ρευματοειδή αρθρίτιδα που ελάμβαναν την ίδια δόση κορτιζόνης για την αντιμετώπιση της νόσου των.  Από αυτούς οι μισοί περίπου την ελάμβαναν καθημερινά ενώ οι υπόλοιποι την ελάμβαναν μερά παρά μέρα.
Οι ερευνητές παρακολουθούσαν εκτός από την εξέλιξη και τις εξάρσεις της νόσου και τις βασικές ανεπιθύμητες ενέργειες των κορτικοστεροειδών όπως π.χ. τις λοιμώξεις, τον διαβήτη, την υπέρταση, τα καρδιαγγειακά συμβάματα και τα οστεοπορωτικά κατάγματα.
Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι η χορήγηση των κορτικοστεροειδών μέρα παρά μέρα, δεν επηρεάζει ούτε θετικά ούτε αρνητικά την εξέλιξη και τις εξάρσεις τις νόσου, όπως και τις ανεπιθύμητες ενέργειες πλην των λοιμώξεων που στην περίπτωση της καθημερινής λήψης ήταν στατιστικά σημαντικά περισσότερες (p0,05).
 
 
Πηγή = Suda M1, Ohde S2, Tsuda T3, Kishimoto M3, Okada M  Safety and efficacy of alternate-day corticosteroid treatment as adjunctive therapy