12-02-2018

Νέα θεραπεία για τον πόνο μελετάται σε ανθρώπους.Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com)

Νέα θεραπεία για τον πόνο μελετάται σε ανθρώπους.
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
 
 
 
 
Οι νευροτροφικοί παράγοντες ( Neurotrofic factors-NTFs) είναι μία οικογένεια βιομορίων (πεπτίδια ή μικρές πρωτεΐνες) που υποστηρίζουν την ανάπτυξη , επιβίωση και διαφοροποίηση των αναπτυσσόμενων και ώριμων νευρικών κυττάρων.  Οι περισσότεροι NTFs δρουν στα νευρικά κύτταρα μέσω των κινασών της τυροσίνης (tyrosine kinases) κυρίως μέσω του υποδοχέα της tyrosine kinase. 
Στην κατηγορία των NTRs ανήκει και ο αυξητικός παράγοντας των νεύρων – Nerve Growth Factor (NGF). Ο NGF δίδει σήματα μέσω υποδοχέων της οικογένειας των κινασών Tropomyosin-related kinase (Trk) και του unrelated p75 υποδοχέα. Οι αναστολείς του NFG φαίνεται ότι ελαττώνουν το πόνο σε μερικές περιπτώσεις χρόνιου πόνου.  Η έρευνα μέχρι τώρα έχει δείξει ότι οι αναστολείς των κινασών Trk A, B και C μπορoύν να ελαττώσουν  τον πόνο σε ζωικά μοντέλα. 
Πολύ πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Clinical Pharmacology παρουσιάζει για πρώτη φορά το αναλγητικό αποτέλεσμα σε ανθρώπους ενός αναστολέα Trk, με τον κωδικό  PF-06273340. Η ουσία αυτή είναι ένα μικρό μόριο αναστολέας των Trks A, B και C το οποίο ελαττώνει τον πόνο σε μη κλινικά μοντέλα (nonclinical models) και στην παρούσα μελέτη διερευνήθηκε η φαρμακοδυναμική αυτού του μορίου σε ανθρώπους.
Στην μελέτη αυτή η οποία ήταν μία τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή, τυχαιοποιημένη πέντε περιόδων και χορήγησης μιας δόσεως φαρμάκου, έλαβαν μέρος 20 υγιή άτομα στα οποία χορηγήθηκαν 5 διαφορετικές θεραπείες : PF-06273340 σε δόση 50 mg, PF-06273340 σε δόση 400 mg, pregabalin 300 mg, ibuprofen 600 mg και placebo. Έγινε προσδιορισμός του ουδού του πόνου για θερμικά επώδυνα ερεθίσματα και του ουδού της ανοχής του πόνου σε κρύα επιθέματα, ηλεκτρικό ερέθισμα και ερεθίσματα πίεσης. Η  υψηλότερη δοσολογία του PF-06273340 έδειξε υπεροχή έναντι του placebo όσον αφορά τα θερμικά ερεθίσματα, αλλά όχι υπεροχή στα υπόλοιπα ερεθίσματα. Η μικρότερη δοσολογία δεν έδειξε υπεροχή σε κανένα από τα 5 διαφορετικά ερεθίσματα. Η pregabalin έδειξε σημαντικό αναλγητικό αποτέλεσμα στα ερεθίσματα κρύου και στα ηλεκτρικά και η ibuprofen στα θερμικά όπως αναμενόταν.
Μέχρι σήμερα θεραπεύουμε τον πόνο μέσω περιορισμένου αριθμού μηχανισμών  και όχι πάντα επιτυχώς. Επομένως είναι εμφανής η ανάγκη θεραπειών μέσω νέων μηχανισμών, ιδίως για την θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου, όπως επίσης είναι αναγκαία η μελέτη  διάφορων  μοντέλων πόνου και η συλλογή πληροφοριών όσον αφορά την ποιότητα του αναλγητικού αποτελέσματος. 
 
 
Πηγή : Loudon P., et al. Demonstration of an anti-hyperalgesic effect of a novel pan-Trk inhibitor PF-06273340 in a battery of human evoked pain models. Br J Clin Pharmacol. 2018 Feb;84(2):301-309