13-03-2018

Μπορεί η Γκαμπαπεντίνη να βοηθά ελάχιστους ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο! Αλλά...! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος. (myoskeletiko@gmail.com)

Μπορεί η Γκαμπαπεντίνη να βοηθά ελάχιστους ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο! Αλλά...!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
 
 
 
 
Η Γκαμπαπεντίνη είναι ένα φάρμακο που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 1993 σαν Neurontin για την θεραπεία της επιληψίας. Εννιά χρόνια μετά η FDA (2002) του παραχώρησε και την ένδειξη για την θεραπεία της μεθερπητικής νευραλγίας. Εκτοτε και μέχρι σήμερα η Γκαμπαπεντίνη έχει χρησιμοποιηθεί για πολλές άλλες μορφές του νευροπαθητικού πόνου χωρίς να έχουν εγκριθεί οι σχετικές ενδείξεις από την FDA.
Στο τελευταίο τεύχος του JAMA ο Moore και συν. επικαιροποιούν μια παλαιότερη ανασκόπηση της Cochrane Library για την αποτελεσματικότητα της Γκαμπαπεντίνης σε διάφορες μορφές του νευροπαθητικού πόνου και ιδιαίτερα στην μεθερπητική νευραλγία και στην περιφερική διαβητική νευροπάθεια. Τα αποτελέσματά τους προκύπτουν από την ανασκόπηση 37 τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών που αφορούν 5900 ασθενείς που έπασχαν από νευροπαθητικό πόνο. Τα συμπεράσματά τους μπορούν να συνοψισθούν ως εξής: «Υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι η Γκαμπαπεντίνη σε δόσεις  1200 mg ή και υψηλότερες την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει κάποια άτομα που πάσχουν από κάποια μορφή νευροπαθητικού πόνου. Αλλά το πλέον σημαντικό είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να στηριζουμε την θεραπευτική μας στον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο σε ποσοστά και μέσους όρους που προκύπτουν από τις διάφορες μελέτες, διότι κάθε ασθενής είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η Γκαμπαπεντίνη π.χ. φαίνεται ότι έχει την δυνατότητα να θεραπεύει 3 ασθενείς στους 10 χωρίς σοβαρές παρενέργειες αλλά και το εικονικό φάρμακο θεραπεύει 2 ασθενείς στους 10, πάλι χωρίς παρενέργειες. Ισως αυτό να φαίνεται λίγο για την Γκαμπαπεντίνη αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε φάρμακο για την θεραπεία του νευροπαθητικού πόνοθ που διαθέτουμε μέχρι σήμερα δίνει πάνω κάτω τα ίδια αποτελέσματα».
Η άποψη αυτή συμπίπτει με μια παλαιότερη δικιά μας συμφωνα με την οποία επειδή τα αίτια του νευροπαθητικού πόνου είναι πολλά, δύσκολα μπορούν να διαχωρισθούν με τις διαγνωστικές δυνατότητες που διαθέτουμε μέχρι σήμερα. Επομένως καλόν είναι να δοκιμάζουμε με προσοχή, επιμονή αλλά και υπομονή, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμούς, όσα φάρμακα διαθέτουμε μέχρι σήμερα προσπαθώντας να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας ή παρενεργειών των φαρμάκων για τον νευροπαθητικό πόνο στις διάφορες μελέτες είναι ενδεικτικά, αλλά όχι αποδεικτικά και δεν αφορούν  τις περισσότερες φορές τον ασθενή μας.
 
 
Πηγή = Andrew Moore et al., JAMA. 2018;319(8):818-819. doi:10.1001/jama.2017.21547