10-04-2018

Επηρεάζει η συνύπαρξη ινομυαλγίας την θεραπεία με αντι-TNFa παράγοντες σε ασθενείς με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα;Σταυρούλα Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Επηρεάζει η συνύπαρξη ινομυαλγίας την θεραπεία με αντι-TNFa παράγοντες
σε ασθενείς με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα;
Σταυρούλα Δικαίου, Ρευματολόγος, (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
 
 
 
 
Στο περιοδικό Annals of Rheumatic Diseases και στο τεύχος Μαρτίου δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μιας προοπτικής και πολυκεντρικής μελέτης από τη Γαλλία με τίτλο “ Η εκτίμηση της επίδρασης της συνυπάρχουσας ινομυαλγίας στην αποτελεσματικότητα των αντι-TNFa (αντι-Tumor Necrosis Factor alpha) παραγόντων στην αξονική σπονδυλαρθρίτιδα.
Ο σκοπός της μελέτης ήταν να περιγραφεί ο επιπολασμός της ινομυαλγίας σε πληθυσμό ασθενών με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα και να επιβεβαιωθεί η σκέψη ότι η συνυπάρχουσα ινομυαλγία έχει αρνητική επίδραση στην θεραπευτική  απάντηση με αντι-TNFa παράγοντες.
Η μελέτη διήρκεσε 12 εβδομάδες και περιελάμβανε 2 επισκέψεις, την αρχική (baseline visit) και την δεύτερη 12 εβδομάδες μετά (effectiveness visit).
526 ασθενείς μελετήθηκαν στην baseline visit , 506 στην δεύτερη επίσκεψη και 508 ασθενείς περιελήφθησαν στην κύρια ανάλυση (main analysis). Οι ασθενείς έπασχαν από αξονική σπονδυλαρθρίτιδα (axSpa) σύμφωνα με τον θεράποντα ρευματολόγο, ο οποίος έλαβε και την απόφαση έναρξης αγωγής με αντι-TNFa παράγοντα ή αλλαγής του ήδη υπάρχοντα αντι-TNFa παράγοντα σε άλλον εξαιτίας έντονων συμπτωμάτων των ασθενών από τον αξονικό σκελετό.
Από τους 526 ασθενείς της baseline visit οι 202 (38.4%) διαγνώστηκαν να έχουν ινομυαλγία με την χρήση του ερωτηματολογίου FiRST και οι 86 (16.3%) ταξινομήθηκαν ως πάσχοντες από ινομυαλγία σύμφωνα με τα ACR 1990 κριτήρια ταξινόμησης. Τα παραπάνω ποσοστά καταδεικνύουν ότι η συνύπαρξη ινομυαλγίας είναι πιο συχνή σε ασθενείς με axSpa σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό που κυμαίνεται στο 2-7%. Οι ασθενείς με ινομυαλγία ήταν πιο συχνά γυναίκες, παρουσίαζαν πιο συχνά περιφερική ενθεσίτιδα, είχαν λιγότερο συχνά θετικό το HLAB27 και έκαναν συχνή χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Μεταξύ των 506 ασθενών (δεύτερη επίσκεψη) που  περιελήφθησαν στην κύρια ανάλυση οι 192 (37.8%) είχαν ταξινομηθεί ως πάσχοντες από ινομυαλγία στην baseline visit. Το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας μετά 12 εβδομάδες ήταν χαμηλότερο στην ομάδα της ινομυαλγίας για τα περισσότερα σημεία ελέγχου, όπως ο δείκτης BASDAI 50. Στην παρούσα μελέτη θεωρήθηκε απάντηση στην θεραπεία με αντι-TNFa εάν ο δείκτης BASDAI παρουσίαζε ελάττωση κατά 50% από την τιμή της αρχικής επίσκεψης. Οι αλλαγές στην CRP (C-Reactive Protein) δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις ομάδες των ασθενών με ή χωρίς ινομυαλγία.
Συμπερασματικά η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι η ινομυαλγία συνυπάρχει σε ασθενείς με axSpa και η παρουσία της φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση στην απάντηση στους αντι-TNFa θεραπευτικούς παράγοντες, γεγονός που σχετίζεται όμως με τα ερωτηματολόγια  με τα οποία εκτιμάται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και όχι τόσο με το διαφορετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε μοριακό επίπεδο σε αυτήν την ομάδα των ασθενών.
Οι ερευνητές προτείνουν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της δικής τους μελέτης όπως επίσης και για να  αξιολογηθεί  το ερωτηματολόγιο FiRST στην καθημερινή κλινική πρακτική.
 
 
 
Πηγή : Moltó A, Etcheto A, Gossec L, et al. Evaluation of the impact of concomitant fibromyalgia on TNF alpha blockers' effectiveness in axial spondyloarthritis: results of a prospective, multicentre study. Ann Rheum Dis. 2018;77(4):533-540.