02-01-2018

Επικίνδυνη αλλά εξαιρετικά πρωτότυπη μελέτη για τις παρενέργειες των αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών φαρμάκων.Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com)

Επικίνδυνη αλλά εξαιρετικά πρωτότυπη μελέτη για τις παρενέργειες 
των αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών φαρμάκων.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). 
 
 
 
Η διεθνώς παραδεκτή άποψη είναι ότι τα Αντιφλεγμονώδη Μη Στεροειδή Φάρμακα (ΜΣΑΦ) πρέπει να τα δίνουμε «στη μικρότερη δυνατή δόση για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα για να αποφύγουμε σοβαρές παρενέργειες από το έντερο και την καρδιά». 
Ο Chan και οι συνεργάτες του όμως, από το Department of Medicine & Therapeutics και το Institute of Digestive Disease at the Chinese University of Hong Kong στην Κίνα, έκαναν μια μελέτη που σε πολλούς από εμάς θα θεωρείτο αδιανόητη. Από τον Μάϊο του 2005 μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 συγκέντρωσαν 514 ασθενείς με αρθρίτιδα και καρδιοθρομβωτικά προβλήματα που ελάμβαναν ασπιρίνη (80 mg/ημέρα) αλλά και μεγάλο κίνδυνο για γαστρεντερικά προβλήματα και τους έδωσαν τυχαιοποιημένα με διπλό τυφλό και διπλό εικονικό (double-dummy) σχεδιασμό είτε σελεκοξίμπη (100 mgx2) μαζί με πραζόλη είτε Ναπροξέν (500 mgx2) με προζόλη για 18 μήνες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 5,6% των ασθενών ανέπτυξαν ξανά έλκος στομάχου ή 12/λου στη ομάδα της σελεκοξίμπης (95% CI, 3.3%-9.2%) και 12,3% στην ομάδα της ναπροξένης (95% CI, 8.8%-17.1%).
Ακόμη 8% των ασθενών (n=21) στην ομάδα της σελεκοξίμπης και 7% των ασθενών (n=17) στην ομάδα της ναπροξένης, διέκοψαν την θεραπεία. Δεν συνέβει κάποιος θάνατος κατά την διάρκεια της μελέτης.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι σε αυτούς τους ασθενείς μόνον ο συνδυασμός σελεκοξίμπης με κάποια πραζόλη είναι ασφαλής.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Lancet και δεν ενισχύθηκε οικονομικά ή με άλλο τρόπο από κάποια φαρμακευτική εταιρεία.
Τα δικά σας συμπεράσματα ποιά είναι;;;;
 
 
Πηγή = Chan FKL, Ching JYL, Tse, YK, et al. Gastrointestinal safety of celecoxib versus naproxen in patients with cardiothrombotic diseases and arthritis after upper gastrointestinal bleeding (CONCERN): an industry-independent, double-blind, double-dummy, randomised trial [published online April 11, 2017]. Lancet. doi: 10.1016/S0140-6736(17)30981-9.